Nävgröt och fläsk

En söndag i augusti varje sommar arrangerar Stora Kils Hembygdsgård en fest på Nävgröt och fläsk.

I år infaller den söndagen den 11 augusti.

Nävgröt eller motti är en värmländsk gröt som görs på skrädmjöl och serveras med fläsk och lingonsylt.

Gröträttens ursprungliga utbredning är densamma som för det finska koloniseringsområdet i de mellan-

svenska skogarna, som uppkom på 1500- och 1600-talen. Nävgröten brukar i bland annat Dalarna,

Hälsingland, Medelpad och Värmland  Dalarna, kallas för motti (inte att förväxla med det finska

begreppet motti) från finskans mutti, ett lånord för maträtten, som under historisk tid och senare åts i

festliga sammanhang i Savolax. Namnet nävgröt kommer antagligen från att gröten åts med "nävarna".

Gröten var så torr att den lätt sprack upp i klumpar. Man tog en klump, doppade den i fläskflott och åt.

I bland annat Orsa finnmark i Dalarna tillreds motti på buljong från kokt ädelfisk som öring och röding.

Då används korn- eller vetemjöl. Mottin äts sedan tillsammans med smör och den kokta fisken.

10 september är utsedd till nävgrötens dag av Nävgrötsakademien i Torsby.

Stöpafors Kvarn är den enda producenten i Sverige som framställer skrädmjöl på traditionellt sätt, med

vedeldad panna och stenkvarn.

På Kils hembygdsgård äter vi nävgröten med fläsk och lingonsylt.